Kek Lapis Asam Manis
Loyang 8x8x3/9x9x3Bahan-bahannya:
Bahan A
500gm Butter (I used Anchor)
4 tbs susu pekat manis
Bahan B
10 biji putih telur
Bahan C
15 biji kuning telur
400gm gula castor
2 tbs ovalette
2 tsp esen vanilla
Bahan D
300gm biskut marie
Cara-cara:
1. Pukul bahan A hingga pekat.Ketepikan
2. Campurkan bahan B dan pukul bahan B hingga sebati.Ketepikan
3. Campurkan semua bahan C dan pukul hingga putih dan gebu
4. Kemudian campurkan bahan D ke dalam C dan gaul rata.
5. Masukkan pula bahan A tadi dan kaupbalikkan. Akhir sekali
masukkan pula bahan B dan gaul rata hingga sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian,satu bahagian
diwarnakan warna hijau dan satu lagi biarkan warna asal/kuning
7. Ambil 5 atau 6 sudu makan warna asal ,dan ratakan di dalam
acuan.
8. Lapisan pertama bakar dengan api bawah,kemudian bakar lagi
dengan api atas atau grill.
9. Kemudian buat lapisan kedua dan bakar lagi dengan api atas
selapis demi selapis sehingga habis.
Taburkan asam manis ke atas setiap lapisan asal/kuning.
No comments:
Post a Comment